woensdag 26 september 2012

Hoe goed is jouw Nederlands?

Al een tijdje doe ik dagelijks een spellingstest. Iedere werkdag vier vragen, meestal simpel, maar soms erg lastig. Sommige woorden moet je nu eenmaal kennen. Korselet met een k bijvoorbeeld, terwijl je corset met een c schrijft. Heel logisch. Voor andere woorden zijn er spellingsregels. Hij loopt, dus ook: hij verwisselt. Regels die eens in de zoveel tijd worden aangepast, om het zogenaamd makkelijker te maken.


Niet erg lang geleden werd van pannekoek pannenkoek gemaakt. Alles ineens met een tussen-n, behalve woorden als deurknop (dat is niet deurenknop geworden) en paddestoel. Dat laatste is zonder extra n, omdat het gaat om een 'versteende samenstelling'. Uh-huh. Natuurlijk. Het heeft namelijk niets te maken met de stoel van een pad. Veel makkelijker, die nieuwe regel. [ironieteken hier]

Het is Beatlesplaat met een hoofdletter, want het gaat om de plaat van de Beatles. Toch is het beatlehaar, omdat het daarbij niet om het echte kapsel van John, Paul, Ringo of George gaat. Ik maakte bij Beter Spellen de fout om balkenendenorm met een hoofdletter te schrijven. Balkenende heeft die norm namelijk niet zelf bedacht, maar de norm is naar hem vernoemd. Zelfs Wikipedia heeft moeite met die spelling.

Cafeetje schrijf je tegenwoordig met dubbel e, zonder accent of apostrof. Makkelijker voor de uitspraak. Voor het gemak is het wel cafés. Daar is alleen de apostrof afgeschaft.

Over geüpdatet wil ik het even niet hebben. Of over gegoogeld.

Hij ziet ervan af heeft een spatie tussen ervan en af, want afzien is hier het werkwoord. Bij Hij knijpt ertussenuit wordt ertussenuit aan elkaar geschreven, want het werkwoord is niet uitknijpen. Hoe je moet weten wat eerste voorbeeld met afzien te maken heeft, is mij een raadsel. Misschien betekent Hij ziet ervanaf dat iemand op een toren staat en naar beneden kijkt. Zoiets zal het wel zijn, maar duidelijk is het niet. Het zal me trouwens niets verbazen als ik het hier precies verkeerd om doe.

Natuurlijk moeten taal- en spellingsregels nu en dan worden aangepast. Taal is altijd aan veranderingen onderhevig. Maar maak die regels dan in godsnaam logisch!

6 opmerkingen:

  1. Eén fout gemaakt: http://www.rnw.nl/nederlands/article/hoe-goed-uw-nederlands

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 5 van de 10 goed... Ik had beter van mezelf verwacht! Morgen nog ff een poging wagen *baalt*

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beter Spellen is dagelijks, die RNW-test wekelijks (nieuwe op woensdagen). Toch gek dat het zo moeilijk is, ook al spreek je je hele leven al Nederlands.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Twee fout. De tramvraag en de kabouters. Is het ook al of ookal trouwens, Ippe?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bijt even in mijn eigen staart: http://www.villamedia.nl/nieuws/bericht/taaltip-ook-al-ookal/55035/

    ook al

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deze week één fout. Ik zie alleen nergens trams of kabouters...

    BeantwoordenVerwijderen

Zeg het maar.